Shift панорами

С помощта на шифт функцията на обектива е възможно да се получават панорами, чието снаждане е повече от лесно при добра експонация, при това почти без намеса на софтуер. Единственото условие е точна експонация, защото при максимален шифт се получава разлика с нормалната експонация и относително неподвижна отправна точка – обикновен статив без панорамна глава.

ts-diagram1.jpg

Както се вижда от диаграмата панорама с тилт обектив и кропнато тяло дава повече резолюция и от пълноформатна матрица. Технологията на снимане е следната – нормален кадър в центъра, който искаме да е на панорамата ни. След това от същото място максимален шифт в едната посока, и последователно максимален шифт в другата посока. parental guidance При кроп матрица това ни дава по половин кадър от двете страни, който може да се ползва за панорамата.

ts-diagram2.jpg

Панорамата с максимален шифт при цифрова пълноформатна матрица вече ни дава от двете страни по 2/3 от всеки кадър плюс нормален в центъра. При същата перспектива (теоретично. ще го тествам при първа възможност на практика).

Ето и няколко набързо сглобени примери, снимани без статив от ръка:
http://i21.photobucket.com/albums/b259/givanov/7c6cf718.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b259/givanov/2675782c.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b259/givanov/7c6cf718.jpg
http://i21.photobucket.com/albums/b259/givanov/a3a73a06.jpg